Al langer was ik het van plan, maar nadat ik op Ibiza bij mijn zusje was geweest en daar haar zelfgemaakte granola had geproefd, besloot ik de daad bij het woord te voegen en mijn eigen pot granola te maken. En even off the record, ik ben echt geen sterrenkok, sterker nog, ik heb een man die (bijna) altijd kookt, dus als ik het kan…..
De basis van een lekkere granola, zoals volgens mij bij ieder recept, is goede ingredienten, dus ik kocht havermoutvlokken, lekkere noten (cashewnoten, walnoten, amandelen en hazelnoten, maar andere kunnen natuurlijk ook), ongezoete cranberries, blanke rozijnen (leek me lekker voor de afwisseling), moerbeien en ahornsiroop. De rest van de ingredienten had ik al in huis.
Ik eet granola graag als ontbijt. Vul een kom met kwark, vers fruit en granola en je hebt een heerlijk gezond en vullend ontbijt.
Wat heb je nodig:
- 320 gram havermout
- 100 gram gehakte noten (ongezouten en ongebrand) en zaden (zoals pompoenpitten of zonnebloempitten)
- 4 eetlepels ahornsiroop
- 3 eetlepel kokosolie
- 4 eetlepels water
- 2 theelepel kaneel
- 1 snufje zout
- 4 handen rozijnen en/of moerbeien
- Bakpapier
- Cranberries (ongezoet)
- Kokossnippers
En zo maak je het:
- Verwarm de oven voor op 150 graden.
- Mix de havermout, noten & zaden, kaneel en zout in een kom.
- Verwarm de kokosolie in een pan op het vuur en zodra het gesmolten is voeg je de ahornsiroop en het water toe.
- Roer dat even door elkaar en giet dit mengsel vervolgens bij je mix in de kom en roer het goed door elkaar.
- Dit mengsel spreid je nu uit over een bakplaat bekleed met bakpapier
- Laat de granola 15-20 minuten in de voorverwarmde oven staan, kijk af en toe of het niet aanbrand en roer het even om.
- Zodra de granola een goudbruine kleur heeft, kan je hem eruit halen, duurt dit langer dan die 20 minuten, laat m dan vooral nog even erin staan tot dit wel het geval is.
- Laat de granola even een beetje afkoelen (10 minuten) voordat je de rozijnen, moerbeien en andere optionele ingrediënten erbij doet.

Afwegen van de noten voor de granola

Granola en muesli in ouderwetse snoeppotten
Ik gebruikte een ouderwetse glazen snoeppot om de granola in te bewaren, en stempelde er zelf nog een gezellig labeltje bij, het oog wil tenslotte ook wat;)
Er is 1 nadeel van deze granola, hij is veel te snel op!
Smakelijk! Laat je een reactie achter hoe jouw homemade Granola smaakte?